Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se confruntă cu acuzații de corupție
Getting your Trinity Audio player ready...
|
O investigație HotNews.ro scoate la lumină un mecanism complex prin care sponsorizările din partea industriei farmaceutice, cunoscută sub numele de „big farma”, ajung la evenimentele organizate de Societatea Română de Microbiologie, condusă de ministrul sănătății Alexandru Rafila. Deși ministrul a negat anterior orice legătură între aceste sponsorizări și Societatea Română de Microbiologie, noi informații publicate oficial de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) demonstrează contrariul.
Conform datelor raportate de compania Medison Pharma la ANMDM, în anul 2023 au fost efectuate două sponsorizări directe către Societatea Română de Microbiologie, însă prin intermediul unui organizator logistic, S.C. Ella Traveland S.R.L. Sponsorizările au fost direcționate către două conferințe majore:
- Conferința Națională RoVaccin (a XI-a ediție), desfășurată la București în perioada 7-8 aprilie 2023, pentru care Medison Pharma a oferit 39.452 lei.
- Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie (a VI-a ediție), desfășurată la București între 9-11 noiembrie 2023, cu o sponsorizare de 49.703 lei.
Aceste sponsorizări sunt singurele raportate oficial pentru anul 2023 în legătură cu evenimentele organizate de Societatea Română de Microbiologie, în timp ce alte opt companii farmaceutice menționate pe site-ul organizației ca sponsori sau parteneri (Pfizer, MSD, Sanofi, AstraZeneca, RoTest, Mediclim, Viatris și Alliance Healthcare) nu au raportat sponsorizări similare pentru aceleași evenimente.
Mecanismul de finanțare prin intermediari
Raportările ANMDM dezvăluie mecanismul prin care fondurile ajung la Societatea Română de Microbiologie: sponsorizările nu sunt făcute direct către organizația condusă de Alexandru Rafila, ci printr-o firmă intermediară, S.C. Ella Traveland S.R.L. Firma, deținută de Mihaela Dragomir, Laurențiu Dașcă și Cătălin Lungu, acționează ca „organizator logistic” al evenimentelor medicale. Această practică permite evitarea unui raport direct între companiile farmaceutice și organizațiile non-profit, ridicând semne de întrebare cu privire la transparența și corectitudinea utilizării fondurilor.
Laurențiu Dașcă, unul dintre acționarii Ella Traveland, are o carieră medicală, fiind fost manager al spitalului SRI Agrippa Ionescu și actual administrator al unui lanț de clinici de cercetare. Mai mult, al treilea acționar al firmei, Cătălin Lungu, a fost consilier personal al ministrului Rafila, fiind implicat în activități oficiale legate de Ministerul Sănătății.
Reacția ministrului Alexandru Rafila
Întrebat de HotNews.ro în aprilie 2023 despre aceste sponsorizări, Alexandru Rafila a negat implicarea directă a Societății Române de Microbiologie în primirea de fonduri de la companiile farmaceutice. La acea vreme, ministrul a susținut că veniturile organizației provin exclusiv din cotizații și taxe de participare, fără a face referire la sponsorizările primite prin intermediari.
Însă datele publicate ulterior de ANMDM contrazic această poziție, scoțând la iveală finanțările directe realizate de Medison Pharma. HotNews.ro a detaliat modul în care sponsorizările ajung la Societatea Română de Microbiologie prin contracte de prestări servicii încheiate de Ella Congress&Events (același S.C. Ella Traveland) cu companiile farmaceutice, banii fiind utilizați pentru organizarea evenimentelor medicale.
Deși Medison Pharma a raportat oficial sponsorizările către ANMDM, celelalte companii farma menționate ca sponsori sau parteneri la evenimentele din 2023 și 2024 nu au făcut publice sponsorizări similare. Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la existența unor practici similare de finanțare indirectă sau lipsa de raportare a unor sume semnificative, ceea ce contravine legislației privind transparența în domeniul medical.
Conform legii din 2014, toate sponsorizările din industria farmaceutică trebuie declarate anual la ANMDM, însă rapoartele publicate în trecut au relevat multiple lacune și raportări incomplete din partea unor companii farmaceutice și organizații medicale.